Menu

BDS Malaysia ingin menyuarakan sanjungan dan pujian kami terhadap tindakan kerajaan Malaysia tidak membenarkan atlet Israel masuk ke negara ini untuk Kejohanan Renang Para Dunia 2019

KENYATAAN MEDIA DARI BDS MALAYSIA

7 Januari 2019

Boycott, Divestment, Sanctions Malaysia (BDS Malaysia) ingin menyuarakan sanjungan dan pujian kami terhadap tindakan kerajaan Malaysia tidak membenarkan atlet Israel masuk ke negara ini untuk Kejohanan Renang Para Dunia 2019 yang akan diadakan pada Julai tahun ini.

Tindakan sedemikian adalah sejajar dengan dasar yang dipegang oleh kerajaan Malaysia selama ini menyekat sesiapa sahaja yang memegang pasport Israel daripada memasuki negara ini. Kerajaan Malaysia mesti mengekalkan dasar ini dengan tegas dan teguh tanpa sebarang pengecualian.

Pada tahun 2017, pentadbiran kerajaan Malaysia sebelum telah membuat keputusan yang tidak bijak kerana secara diam-diam membenarkan diplomat Israel masuk ke negara ini. Kesilapan itu telah diambil peluang oleh pasukan propaganda Zionis Israel yang menghebahkan ke seluruh dunia bahawa satu lagi negara majoriti Muslim telah bersetuju dengan dasar Israel terhadap rakyat Palestin. Semua dari kita wajib memastikan bahawa kesilapan itu tidak akan diulangi lagi.

Dunia telah dan sedang menyaksikan bagaimana rejim Zionis langsung tidak teragak-agak mengarahkan askar penembak jarak jauhnya untuk menembak mati rakyat Palestin dari kalangan lelaki, wanita dan kanak-kanak yang tidak bersenjata termasuk wartawan, jururawat yang berpakaian seragam dan bahkan juga orang cacat. Padahal rakyat Palestin hanya memprotes untuk menuntut hak untuk pulang ke tanah air mereka semasa perhimpunan aman `Great Return March' di Gaza.  

Oleh itu janganlah sesiapa cuba menggunakan alasan karut bahawa isu sukan dan politik wajar dipisahkan. Perlu diingatkan bahawa semasa protes `Great Return March' di atas, 241 orang awam termasuk 42 kanak-kanak bawah 18 tahun, 5 wanita, 3 paramedik, 2 wartawan telah terbunuh dan 26,140 lain tercedera, akibat ditembak oleh askar Israel yang dapat melihat dengan jelas siapa yang mereka sasarkan. 

Oleh itu tiada individu atau negara yang waras boleh menjalin sebarang hubungan dengan rejim zalim Israel sama ada dalam bidang sukan, perdagangan, budaya atau mana-mana bidang sekalipun. Memboikot dan mengasingkan Israel adalah usaha paling minima yang boleh dan harus kita lakukan untuk menyuarakan kebencian kita terhadap kezaliman rejim Zionis Israel. 

Langkah pemboikotan telah terbukti berhasil menjatuhkan rejim apartheid Afrika Selatan dahlu. Oleh itu ia juga bakal berhasil menjatuhkan rejim apartheid Israel. Kerajaan Malaysia telah mengambil langkah yang tepat dan betul dalam menghalang atlet Israel dari memasuki negara ini dan oleh itu layak diberi pujian dan sanjungan.

Profesor Mohd Nazari Ismail
Pengerusi, BDS Malaysia
http://bdsmalaysia.com/h/
https://www.facebook.com/bdsmovementmalaysia/
Last modified onTuesday, 08 January 2019 01:56
back to top